Pernah dengo sambal itam...ermmmm sedappppppp sangat2...aku belajo makan ni pun masa dok kuantan...masa dok sana aku bedal semua yang sebelum ni aku tak pernah makan....sambal ni pun my sahabat yang kenal kan ...dia orang raub. Memang best ler , aku suka makan dengan nasik panas2 or roti...Bila dapat pindah balik ke Klang udah susah hati macam mana ler nak dapatkan bekalan....rupa2nyer sebelah umah Nyah ader pulak yang pandai buat benda alah ni apa lagi berbekas2 ler aku order...then my suku sakat pun dah suka n tanya macam nak dapat kan lagi..heheheh sedap kan....tak cuba tak tau...cuba la dulu...kat sini aku share dengan korang resepi dia....senang sangat2.....selamat mencuba.....
gambo dari internet
7 ulas belimbing buluh yg sudah direbus tanpa air sehingga hitam
ikan bilis segenggam rendam dan toskan
bawang 3 labu diricik halus
cili padi dlm 35 tangkai
minyak masak
garam gula secukup rasa
Cara memasak:-
tumbuk cili padi dulu sehingga lumat
kemudian tumbuk ikan bilis kalo suka lumat blh tumbuk sampai lumat
tumbuk separuh dr bawang yg telah diricik halus tadi
tumbuk juga belimbing buluh..
sementara menumbuk boleh panaskan minyak
tumis bawang sehingga naik bau
kemudian tumis bahan2 yg telah ditumbuk tadi sampai agak kering , tumis ni minyak
kena banyak sikit....
kalu nak hitam sikit boh kicap hehehehe
Tiada ulasan:
Catat Ulasan